áfonya bokor eladás, áfonya lekvár, áfonya termesztés, eladó áfonya

fekete áfonya bokor rendelése, eladása, áfonya tő eladó, áfonya termesztés

 
100 g fekete áfonya mintegy 42 kcal (176 kJoule) energiát tartalmaz. A vörös áfonyánál cca. 5-6-szor több jótékony hatóanyagot tartalmaz, ez a piacokon fellelhető árak különbségén is érzékelhető. A friss, jó minőségű, nagyszemű fekete áfonya napjainkban ritkaság a piacokon, ára  3.000-4.000 Ft/kg. Az aszalt fekete áfonya  ára még ennél is magasabb, elérheti a 10-12.000 Ft/kg-ot is. Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő.
A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában. E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható. Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.      A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. A fekete áfonya lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Állatkísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.                                                       HATÓANYAGA:
Számtalan aktív hatóanyagot izoláltak a fekete áfonya terméséből, és leveléből. Többek között antocianidint, vitaminokat, cukrokat, és pektineket, melyek a termésben találhatóak, és quercetint, katechint, tannint, irridoidokat, és savakat, melyeket a levele tartalmaz. A legfontosabb gyógyszerészeti hatóanyagának az antocianidineket tartják. A friss gyümölcs antocianidin tartalma kb. 0,1—0,25%, míg a koncentrált fekete áfonya kivonatok általában standardizáltan akár 25%-ot is tartalmazhatnak. A termés antocianidin tartalma az éréssel növekszik, míg az ellenkezője mondható el a levélben található antocianidin tartalomról. Habár a  fekete áfonya hatóanyagainak háromszoros gyógyászati hatása van, mégis a kutatások az antocianidinekre összpontosítanak. Az antocianidin tartalmú kivonatok erős antioxidáns hatást mutatnak, stabilizálja a kollagénrostokat és elősegíti a kollagén bioszintézisét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. Az antocianidinek és a többi levélben lévő hatóanyagok megakadályozzák a gyulladást okozó vegyületek felszabadulását, mint a hisztamin, prostaglandin és a leukotrién. Ezen kívül a fekete áfonya levél főzete csökkenést mutatott a vércukorszintben.
SZEMÉSZETI RENDELLENESSÉGEK
 
Még nem teljesen ismert a fekete áfonya hatásmechanizmusa a szemre. Úgy tartják, hogy javítja a vér-, ezáltal az oxigén szállítását a szembe és megfogja a szabadgyököket, erősíti kollagén szerkezetét – vagyis azt a fehérjét, amely az egységes kötőszövetekhez elengedhetetlenül szükséges - és javítja a szem állapotát a hályog, illetve a makula-degeneráció esetében.
Glaukóma
A fekete áfonya kivonat fogyasztása jelentős védelmet nyújt a glaukóma fejlődése ellen köszönhetően a kollagént erősítő és antioxidáns hatásának. Az öregedő szemszövet sérülékenysége és gyengülése okozhatja a szem belső nyomásának növekedését és a periférikus látás elvesztését glaukóma esetén. Egy tanulmány szerint 8 glaukómás beteg kapott 200 mg fekete áfonya antocianidint és a javulást elektroretinographon szemléltették. Ennek a kísérletnek alapján valószínűsíthető, hogy a hatásmechanizmus a kollagén rostok stabilizációja és erősítésében keresendő.
Szürkehályog
A fekete áfonya antocianidin terápiás lehetőséget nyújt a szürke hályog terápiás kezelésében is. Patkányokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy magas antocianidin bevitele esetén lassította a hályog fejlődését. A klinikai kísérlet, amelyikben fekete áfonya kivonatot (180 mg 25%-os antocianidin tartalommal, kétszer naponta) és E-vitamint adtak, bizonyították, hogy 50 esetben 48-nál lassította a hályog képződését azoknál, akiknél öregkori szürke hályog alakult ki.
Diabeteses Rethinopatia
Felismerték, hogy a diabeteses rethinopatia megelőzésében nagy szerepet játszhat a fekete áfonya. Számos klinikai kísérlet támogatja a használatát. Dupla vaktesztes kísérletben 14 diabeteses és/vagy hipertenzív rethinopátiában szenvedő betegnek adtak naponta áfonya kivonatot, amelyben 115 mg antocianidin vagy placebo volt, egy hónapon keresztül. Jelentős javulás volt tapasztalható szemtükrözéses vizsgálatok eredményeiben 11 résztvevőnél, aki fekete áfonyát kapott és 12 páciensnél mutatott javulást az érrendszer kontrasztanyagos röntgenvizsgálata.
Keringési rendellenességek
 
A fekete áfonya kivonat javítja a mikrokeringést. Állatkísérletek igazolták az érrendszer áteresztőképességének csökkenését, az érrendszer tónusának és a vérkeringésnek javulását. Az embereken végzett klinikai vizsgálatok hasonló eredményt mutattak. 15 polineuritises (több ideg egyidejű gyulladása), ami periférikus keringési elégtelenséggel jár páciensnek napi 480 mg fekete áfonya kivonatot adtak, jelentős javulást jegyeztek fel a mikrokeringésükben. Egy másik tanulmánynál, ugyanezt az adagot 47 különböző vénás betegségekben szenvedő betegeknek adták. Az eredmény csökkentette a hajszálerekben az áramlást, ezzel megszüntette a mikropangásokat és a vénás pangást a lábakban.
Cukorbetegség
 
A fekete áfonya leveléből készült főzetet régóta használják a népi gyógyászatban, mint vércukorszint csökkentő szert. Kutatások ezt kutyák esetében bizonyították, sőt az egyidejűleg befecskendezett cukor megjelenését is csökkentette. Ezt a hatást az antocianidinnek tulajdonították, mint kétségtelenül a legaktívabb alacsony vércukorszintet okozó vegyület. Továbbá az antocianidin erősíti a kollagén sérülésekkel szembeni ellenállóképességét, stabilizálja hajszálerek áteresztőképességét , és akadályozza a sorbitol felhalmozódását, ily módon növeli a védelmet a diabétesz keringési- és neurológiai tüneteivel szemben..
Egyéb hatások
 
A fekete áfonya kivonatnak gyulladáscsökkentő hatását is lejegyezték állatoknál, sőt jól használható volt a reumatoid arthritis kezelése során is.
Menstruációs zavarokkal küzdő nők 115 mg antocianidint kaptak naponta 3 napig a menstruáció előtt és alatt. Csökkenést tapasztaltak a medencetájéki rész fájdalmának mértékében, a tejmirigyek növekedésében, az émelygésben és az alsó comb feszülésében. Erős hatást mutatott a trombociták összetapadásának gátlásában, emberekkel végzett kísérletek esetén, amikor naponta 480 mg kivonatot kaptak 30-60 napon keresztül. Az emberi szervezet kapilláris ereinek erősítésére Európában már régóta használják a feketeáfonya kivonatát (Vaccinum myrtillus-t). A feketeáfonya hatóanyagai segítik megelőzni a törékeny kapilláriserek szivárgását, ami által folyadékot engednek a szövetekbe behatolni. A feketeáfonya kivonatának elsődleges haszna a következő területeken nyilvánvaló:
  1. a szem és a látás egészsége,
  2. mikrocirkuláció,
  3. megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése,
  4. kapilláris erek erősítése operáció előtt.

A vérerek törékenységét  gyakran hozhatjuk összefüggésbe s magas vérnyomással, cukorbetegséggel és az érelmeszesedéssel.  A kapilláriserek törékenysége súlyos orvosi problémákhoz vezethet: aranyér, agyvérzés, szívszélhűdés vagy a cukorbetegség és a magas vérnyomás által okozott retinakárosodásból származó vakság. Kevésbé súlyos hatások közé tartozik a hajlamosság zúzódásokra, kitágult erek, hajszálerek, gyönge éjszakai látás és a végtagok hidegsége, zsibbadása és görcse. A feketeáfonya kivonata segíti a vérkeringést, erősiti a kapillárisereket és növeli a vörösvértestek membránjának flexibilitását. A feketeáfonya kivonata a feketeáfonya gyümölcsből készül, a levét és héját megfestő antocianinok igy koncentrálódnak. Az antocianinok a flavonoidokhoz tartoznak, melyeket intenziven tanulmányoztak az utóbbi években gyógyhatásuk miatt.

A feketeáfonya mint antioxidáns

A feketeáfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtmembránt a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik. A szabad gyökök igen reaktiv vegyületfragmensek, melyek toxikus és nem toxikus anyagok metabolizmusa során keletkeznek a szervezetben. Az ilyen szabad gyökök a szervezetben az egészséges sejtfalra olyan hatással lehetnek, mely a membrán károsodását, funkciójának gátlását okozzák, valamint a sejt halálához vezethetnek. Igy az antioxidánsok, azaz a szabad gyökök megfogói, öregedés elleni anyagoknak számítanak, ugyanakkor antikarcinogének, hiszen a szabad gyökök károsithatják a DNA-t és ezzel mutációt okozhatnak a sejtben. A feketeáfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre a sejtfal flexibilitásának növelésével. A kapilláris erek igy jobban nyújthatók, tágíthatók, a véráram növekedhet bennük, és a vörös vérsejtek pedig könnyebben deformálódhatnak, és könnyebben vehetnek fel olyan alakzatot, mely a keskeny kapillárisereken képes gyorsabban átáramolni.

A keringési rendszer

Az test vérkeringése egy különleges pumpa és érrendszeren alapul. A szervezet belsejéből, a szívből, a tüdőből és az emésztőrendszerből indulva egyre szűkebb keresztmetszetű erek hálózata az, ami eljuttatja a vizet, az oxigént és a szükséges tápanyagokat a szervezetünkben lévő valamennyi sejthez. A legkisebb vérerek, a kapilláriserek olyan kicsik, hogy a vörösvértestek is csak egyenként tudnak rajta áthatolni. A véráram mennyisége és következésképpen a táplálék- és oxigénellátás egyensúlyban kell legyen az agy és a törzs, valamint a periferiális szervek között, a végtagokat és a bőrt is beleértve. Az erek mentén lévő simaizmok a vérerek tágulását és összehúzódását teszik lehetővé, ezzel a vérnyomást növelve vagy csökkentve. A szelektiv összehúzódásuk válasz a hidegre, ezáltal a testhővel takarékoskodik a szervezet, és több hő jut az életfontosságú szervek részére a kezek és a lábak rovására, melyek igy lehűlhetnek. A kapillárisok arra is képesek, hogy a sejtfalon át folyadékot juttassanak a szövetek sejtek közötti terébe, mely a gyulladás alapja, amivel a szervezet a sérülésekre reagál. A kor előrehaladtával az erek és főleg a hajszálerek elvesztik rugalmasságukat, és részben elzáródhatnak kalcium és zsíranyagok lerakódása miatt.A feketeáfonya egy másik klinikai kipróbálása azt demonstrálta, hogy a feketeáfonya kivonata a lábakban előforduló visszértágulást képes kezelni. A teszt szignifikáns javulást okozott a visszértágulási szindromákban. A görcsök, a boka és a vádli dagadása, a zsibbadás mind a keringés elégtelenségéből fakad. Mindezekben a kisérletekben a feketeáfonyának semmilyen káros mellékhatása nem jelentkezett, még akkor sem, ha a normális adagot 50%-kal megnövelték. A mikrocirkuláció kellemetlen megváltozása terhesség esetén igen gyakori. Visszértágulás és bevérzések jelentkezhetnek terhesség esetén a vérnyomás és a véráram változásával. A feketeáfonya hatását vizsgálták a szokásos adagot adva 115 nőnek, akiknél a fenti panaszok a terhesség következtében alakultak ki. . Mindkét feketeáfonya tanulmányban a szimptomák jelentősen javultak, a fájdalom, az égető érzés legtöbb esetben elmúlt. Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett a feketeáfonya fogyasztásból kifolyólag.

A feketeáfonya szívműködéssel kapcsolatos jótékony hatása

A feketeáfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, mely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben. Ezzel az atherosclerosis vagyis a vérerek meszesedését gátolja. Ismert a feketeáfonya „vérhigitó hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek aggregálódását, a vérrögképződést, ezzel a feketeáfonya tevékenyen hozzájárul a szívműködés hatékonyságához és segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását. A feketeáfonya antocianidjainak a kapilláris ereket erősítő hatása annyira elismert Európa-szerte, hogy sok klinikán feketeáfonyát adnak a betegnek operáció előtt és után is, hogy megelőzzék a bevérzéseket.

A feketeáfonya hatása a szemre

A keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny. A cukorbetegség és a magas vérnyomás a retinában kóros elváltozásokat okoz, mely a látást akadályozza. 1987-ben olasz kutatók negyven szembetegségekben szenvedő betegeken végeztek klinikai kísérletet. A feketeáfonya antocianinjai hatására szignifikáns javulást állapitottak meg a betegek látásában és a szem mikrocirkulációjában. A mért javulás mindkét területen kb. 80%-os volt. Az 1960-as évek végén kutatások igazolták, hogy a feketeáfonya növeli a szemben egyes enzimek aktivitását, melyek az energiatermelést fokozzák.

A feketeáfonya a gyomorfekély ellen

A feketeáfonyának talán a legkevésbé ismert tulajdonsága  a gyomorfekély elleni hatása. Bár Európában erre is használatos, az amerikai publikációkban első sorban a vérerekre és a szemre való hatása van emlitve. Jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladásgátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. alkohol okozza. A feketeáfonya flavonoidjai dramatikusan növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől .

A feketeáfonya használata

A kutatásokban, klinikai kipróbálásokban a feketeáfonya kivonatát használták, melyet standardizáltak: 36% antocianidot tartalmazott. A feketeáfonya kivonatból 160 - 320 mg-ot alkalmaztak napi egyszeri vagy kétszeri bevétellel.

Biztonság

A feketeáfonya gyümölcsének nincsen ismert toxicitása. A klinikai tanulmányok során semmilyen káros mellékhatást nem észleltek. A kivonat tipikus napi adagja három tányérka feketeáfonya gyümölcsnek felel meg, amitől semmilyen toxikus hatás nem várható.

áfonya, fekete áfonya, áfonya termesztése, ph teszter, áfonya eladó, áfonya lekvár, áfonya pálinka, áfonya kapható

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 50
Tegnapi: 107
Heti: 407
Havi: 407
Össz.: 316 275

Látogatottság növelés
Oldal: fekete áfonya hatóanyagai
áfonya bokor eladás, áfonya lekvár, áfonya termesztés, eladó áfonya - © 2008 - 2020 - feketeafonya.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »